Ontmoeting met nationale team van Kroatië inspireert Harderwijkse volleybalsters

Foto:

[HARDERWIJK] In de aanloop naar het WK volleybal was de nationale ploeg van Kroatië vier dagen in Harderwijk. Dinsdag werden ze door Jaap Haanschoten van Schiphol gehaald en kwamen ze met de bus aan bij Hotel van der Valk, waar bij de ingang een oranje WK-vlag hing. Ook Thailand verbleef hier.

Haanschoten en zijn student zijn 24/7 met de groep op pad. Een unieke week, het draaiboek verandert met de dag. „Je staat de hele dag aan. Ik regel alles, van de videoruimte tot een taxi voor de teambegeleider en nu ontvang ik ze voor het eten. Ze moesten 150 euro dokken omdat ze te veel was hadden achtergelaten.”

(Artikel gaat onder afbeelding verder)


Een diner in Hotel Van der Valk met aansluitend een gezellige meet en greet.  – Foto: Marco Jansen

Woensdagmorgen was er training in Apeldoorn, ’s middags fitness bij sportcentrum Iedema en een fotomoment met de mini’s van VVH. ’s Avonds konden de 14 speelsters en zeven stafleden ontspannen bij het diner en kregen gezelschap van zes jeugdspeelsters van VVH.

Teamcaptain Samanta Fabris (30) is er al 15 jaar bij en was twee jaar geleden ook in Nederland. „Toen speelden we Olympische kwalificatiewedstrijden in Apeldoorn. We hebben veel zin om het wereldkampioenschap te starten. Het is echt leuk om met de jonge speelsters te praten over onze posities en hun posities. Misschien kunnen ze er wat van leren’’, zegt de diagonaalspeelster. Midspeelster Beta Dumancic (31) vindt de organisatie van hoog niveau. „Iedereen is aardig en we voelen ons welkom. We zijn blij dat we hier zijn. We doen ons best om elke wedstrijd beter te worden.’’ Samanta: „Er zijn een paar teams, zoals Servië, Amerika en Italië, die een stuk hoger niveau hebben dan wij. We hebben de hele zomer getraind om ons beste spel te spelen.”

Aan de andere tafel zitten Mika Grbavica (20) en Izabela Stimac (21). Zij zijn er voor het eerst bij. ,,Het is een lange zomer.’’ We zijn vijf maanden bij elkaar en we zijn hier omdat Rusland niet welkom is. We zijn het 25ste land en er mogen 24 landen mee doen. We trainen 2 tot 2,5 uur per dag. We hebben geen doelen, maar willen laten zien wat we kunnen’’, klinkt libero Izabela optimistisch. Zij is één van de weinige die nog in Kroatië speelt, in haar land is volleybal een kleine sport. Diagonaal/passerloper Mika gaat in Duitsland spelen. Het liefst willen ze uiteindelijk naar Turkije. ,,Dat is een sterke competitie met goed volleybal. Italië is de top.”

Amber Koppejan (16) vindt het erg cool en bijzonder. „Ik had nooit gedacht dat ik dit mee zou maken. Dit motiveert om zelf ook beter te worden. Het zijn heel normale meiden die ook wat over zichzelf vertellen en hoe zij zo ver zijn gekomen.”

Ook Abigail Neijenhuis (15) heeft genoten. „Het is leuk om te horen wat hun posities zijn, wie er het langst bij zitten en wie nieuw zijn. Het is een goede oefening Engels. Ik heb verteld dat ik set-upper ben.”

De VVH-speelsters deelden stroopwafels, autodrop en pepernoten uit. Na een gezellige avond gingen de speelsters naar hun hotelkamer, want de volgende ochtend stond alweer een training in het GelreDome gepland gevolgd door de teampresentatie in Apeldoorn, waar VVH-trainster Denise Parera de Kroatische vlag mocht dragen.

Marco Jansen